Hoe ga jij om met tegenslagen?

Ja, tegenslagen kunnen heel vervelend zijn en je kunt er ontzettend van balen. Maar.. maakt dat wie jij bent en zijn die tegenslagen bepalend in hoe jouw leven eruit ziet? Of zie je het als een leermoment en bepaal jij hoeveel invloed die tegenslagen hebben op jou in plaats van andersom?  


Jouw brein speelt een hele sterke rol in je dagelijkse leven. In wat je gelooft, hoe je denkt en de overtuigingen die je hebt. Maar ook hoe je denkt over jezelf en in hoeverre jij in jezelf gelooft. Als je kijkt naar succesvolle mensen of mensen die zijn waar jij zou willen zijn, wat vertel jij jezelf dan in gedachten - deze mensen hebben gewoon meer geluk gehad, zij hebben een talent, als ik dat wist dan had ik ook.. of geloof jij dat succes komt door hard werken, blijven ontwikkelen, doorzetten en een bepaalde mindset?


Wat jij gelooft, dat is wat je zult bereiken. Bewust of onbewust, geef jij betekenis aan jouw tegenslagen. Het is vaak een geautomatiseerd proces in je brein waar je onderscheidt maakt in welke tegenslag een plekje krijgt, een doel heeft of welke (direct of na een tijdje) weer verdwijnt. En nu denk jij misschien, maar waar heeft dit dan mee te maken?

It’s all about the mindset    

Mindset is iets wat zich afspeelt in jouw brein. Het is een bewuste en onbewuste manier van denken die bepalend is in hoe jij omgaat en reageert op gebeurtenissen en situaties in je dagelijkse leven. En.. het is ook de manier waarop jij naar jezelf kijkt. Iedereen heeft een mindset, alleen is de een hier meer van bewust of meer mee bezig dan een ander. 

Er zijn twee soorten mindset 

Hoe ga jij om met tegenslagen - mindset - toekomst - doelen halen           

Als je een fixed mindset hebt, ook wel vaste mindset, dan word je beperkt door jouw overtuigingen en gedachten. Je gelooft dat mensen worden geboren met speciale talenten en dit een vorm van geluk is. En dat andere vaardigheden en intelligentie gelijk blijven en niet beter kunnen worden met tijd, doorzettingsvermogen en geloof in jezelf.

Daarnaast kun je een growth mindset hebben, ook wel groei mindset, en hierbij staat vrijheid in gedachten en overtuigingen centraal. Je begrijpt dat bepaalde mensen speciale talenten hebben en dat intelligentie bij iedereen kan verschillen, maar het is ook iets dat met inspanning en hard werken kan worden ontwikkelt en vergroot.

Nu ben ik benieuwd.. Herken jij jezelf hierin? En welke mindset heb jij denk je? 

Als je naar aanleiding van deze blog vragen hebt of aan de slag wil met jouw mindset, neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier, instagram of facebook.

Liefs, Anna